Bakımı Kolay İç Mekan Bitkileri

Aloe Vera: İç mekân bitkileri arasında en çok tercih edilen Aloe Vera, güneş ışığını çok sever. Yapraklarının eşit büyümesini sağlamak için saksısının arada bir döndürülmesi gereklidir. Çok su verildiğinde kökleri hızla çürüyebildiği için toprağını parmak ile kontrol edip eğer kuruduysa sulanmalıdır. Genellikle kışın haftada 1, yazın haftada en az 2 kez sulamak yeterli olur. Sulama yaparken dikkat edilmesi gereken nokta, suyun asla yapraklara temas etmemesidir. Çünkü Aloe Vera hızla çürüyebilir. Toprağı, süzek toprak olmalıdır. Yani aldığı suyu saksının altındaki deliklerden akıtmalıdır.

Paşa Kılıcı: Peygamber Kılıcı ya da Paşa Kılıcı olarak da bilinen bu çiçek dekoratif görüntüsü ile ev ve ofis için en çok tercih edilen bitkilerin başında gelmiştir. Anavatanı sıcak Afrika toprakları olduğu için susuzluğa dayanıklıdır. Suyla arası iyi olmayan Kılıç Çiçeği, kaktüslerin ardından susuzluğa en çok dayanan bitkilerdendir. Bu nedenle haftada 2-3 kere, kış aylarında ise 15 günde 1 sulamak önerilir. Gölge yerlerde de büyüyebilir fakat en ideal konumlar, güneş alan yerlerdir. Kılıç Çiçeği, güneşi sever fakat direkt gelmesi bitkiyi sarartır. Bu sebeple kuzey yönüne koymak en iyisidir.

Orkide: Orkideler doğrudan güneş ışığını sevmezler. Suyu da çok sevmeyen Orkide’yi haftada bir kez sulamak yeterli olacaktır. Fakat dikkat edilmeli ki su aşağıdan taşmamalıdır. Yazın, kışın olduğundan daha fazla suya ihtiyaç duyar. Soğuk su Orkide’yi üşütür. Bu nedenle bulunduğu ortam gibi su da oda sıcaklığında olmalıdır. Her gün verilen suyun ısısı, kabı ve miktarının aynı olmasına dikkat edilmelidir. Sulama için en iyi zaman, sabah-öğle arasındaki zaman dilimidir.

Orkidenin çiçekleri kurumaya başlayıp kahverengi olduğunda makas ile çapraz şekilde kesip budanması gerekir. Yılda bir ya da iki kere çiçek açar. Açtığında da 4-5 aya kadar solmaz. Orkide bakımında en önemli noktalardan biri ise, saksının şeffaf olmasıdır. Bu şekilde kökleri güneş ışığı alır. İyi bakılırsa Orkide bozulmadan uzun süre yaşar. Yaprakları normalden koyuysa yeterli ışık almamıştır, sararmışsa fazla güneşe maruz kalmış demektir. Başka çiçeklerle veya objelerle yakın teması sevmezler. Toprağı siyahlaşmış ve elde parça parça oluyorsa toprak çürümüş demektir, değiştirilmesi gereklidir.

Kaktüs: Kaktüsler yeni başlayanlar için evde bitki yetiştirme konusunda sizi çok rahat ettirecek. Olur da sulamayı unutursanız olanla idare eden bir bitki. Nefis çiçek açanları var. Az su yeterli. Çöl bitkisi olarak güneşi sever. Süzek toprak.

Bambu: Bakımı kolay bitkiler arasında şans bambusu da var. Fazla su sevmiyor. Eğer su dolu bir kapta ise, içine çakıltaşları koyun. Suyun kloru doğrudan gelmemiş olur. Suyunu da haftada 1-2 kere değiştirmeli. Şans bambusu bol ama dolaylı gün ışığı istiyor. Kökleri kırmızımsı ise o, mutlu bir bambudur. Dikkat edin, yönünü eğer ışığa doğru çevirmişse daha fazla ışık istiyor demektir. Bitkilerin iletişim kurma biçimlerine hayranlık duyuyorum. Elbette süzek toprak. Elinizle kontrol edin, ıslak olmasın. Nemli ise tamamdır.

Yuka: Massengena Çiçeği olarak da bilinir. Yaz ve kış aylarında rahatça yetiştirebileceğiniz dekoratif bir iç mekân bitkisidir. Mekândaki ölü alanlara değer katılmasını sağlar. Güneşi seven ama aynı zamanda güneşe karşı çok hassas olan Yuka, gün içerisinde yapraklarını güneşe doğru uzatır. Ne çok aydınlık ne de fazla karanlık bir ortamda tutulmalıdır. Kış aylarında haftada 1, yaz aylarında ise haftada 2 kez sulamak yeterli olacaktır.

Areka Palmiyesi: Güneşi çok seven bu bitki için en iyi konum pencere kenarlarıdır. İyi bakıldığında 6 metreye kadar uzayabilen Areka Palmiyesinin büyüme hızı ve güneş ışığı alma seviyesi doğru orantılıdır. Yapraklarının eşit şekilde güneş ışığı alması için arada bir saksısının çevrilmesi gereklidir. Yaz aylarında haftada 2 kez, kışın ise haftada 1 kez sulanması yeterli olacaktır.

Kurdele Çiçeği: Uzun yapraklarıyla mekâna estetik bir değer katan bitki, zor şartlara oldukça dayanıklıdır. Sigara içilen ortamdan bile etkilenmez. Aksine NASA‘nın yaptığı araştırmaya göre Kurdele Çiçeği havadaki zararlı kimyasalların oranını %90‘a kadar düşürmektedir.

Kurdele Çiçeğini direkt güneş ışığından korumalısınız. Kış aylarında toprağı kurudukça, yaz aylarında ise günde en az 2 kere sulanmalıdır. Özellikle dikkat edilmesi gereken nokta Kurdele Çiçeğini diğer çiçeklerle yan yana değil de daha serbest kalabileceği bir alanda bırakmalısınız.

Afrika Menekşesi: Rengârenk görüntüsüyle mekâna canlılık katan Afrika Menekşesi, doğru bakıldığında yılın her ayında çiçek verebilir. En dikkat edilmesi nokta direkt güneş ışığından korunmasıdır. Dolaylı yoldan yeterli gün ışığını almak menekşeler için harikadır. Arada bir toprağını kontrol edip kurudukça su verilmesi ve saksı altında kalan suyun boşaltılması gereklidir. Aksi durumda Afrika Menekşesi çürür.

e-mail

info@mesken-h.com

Adres

Kemalpaşa Mah. 50. Sok. No: 24 K:1
Serdivan / SAKARYA

© 2021 Mesken-h. Tüm hakları saklıdır.